Червен картон от парламента за шефовете на ДАНС и ДАР Президентът

...
Червен картон от парламента за шефовете на ДАНС и ДАР Президентът
Коментари Харесай

Край на военното разузнаване, обединяват го със сегашното външно

Червен картон от парламента за шефовете на ДАНС и ДАР
Президентът Румен Радев губи изцяло контрол върху спецслужбите

Управляващите се били разбрали дори за новите шефове

Тотална промяна в службите, при която президентът Румен Радев да изгуби контрола върху всички специфични служби, в това число и военното разузнаване, приготвят ръководещите. ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи са постигнали кардинално съглашение за забързване на измененията в службите, за които от две години упорства водачът на ДСБ Атанас Атанасов.

“Има консолидирана политическа воля на болшинството, което избра държавното управление, за измененията в бранш “Сигурност ”, заяви в неделя той в извънредно изявление за “24 часа ”.

В петък на закрито съвещание депутатите са вдигнали червен картон на шефовете на ДАНС Пламен Тончев и на Държавна организация “Разузнаване ” Антоан Гечев, като отхвърлиха отчетите им за активността на двете специфични служби през предходната година. Досега това не се бе случвало. Одобрен на закритото съвещание в петък е бил само отчетът на шефа на работа “Военно разузнаване ” ген. Венелин Венев.

Докладите на ДАНС и ДАР са били отхвърлени с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, описаха пред “24 часа ” народни представители. Като това било първата стъпка от започващата промяна в специфичните служби.

Промените са в две направления. Едната е да бъде отнета опцията на президента да назначава шефовете им. В момента началниците на ДАНС, ДАР и военното разузнаване се назначават с декрет на президента по предложение на кабинета. Така обаче при служебното държавно управление на Стефан Янев бяха назначени сегашните шефове на ДАНС и ДАР Пламен Тончев и Антоан Гечев. А предшествениците им Димитър Георгиев и Атанас Атанасов бяха уволнени, без да бъдат оставени да изкарат мандатите си. Тогава Атанасов упрекна Румен Радев и Стефан Янев, че го сменят поради сполучливата му работа против съветското въздействие.

Плановете са в този момент назначението на шефовете на служби да става с решение на Народното събрание по предложение на министър-председателя. Такъв механизъм работеше през 2013 година, когато тогавашният министър председател Пламен Орешарски предложи за началник на ДАНС депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Веднага след връщането на ГЕРБ на власт през 2014 година назначението на шефове на служби бе върнато към президента.

Управляващите към този момент имали оферти за нови шефове на ДАНС и разузнаването. Те били импортирани при премиера Николай Денков, който да направи финалния избор. Самият Денков, който преди два месеца разгласи пред “Политико ”, че един от целите му е широкообхватна промяна на разследващите служби за премахване на сътрудниците на Москва, през август съобщи, че смени на шефовете на службите не са приоритет на държавното управление.

Назначението на шефа на военното разузнаване обаче не може да бъде отнето от Радев с промени в закона, тъй като по конституция президентът назначава висшите военни. Заради това ръководещите имат намерение просто да закрият военното разузнаване и да го слеят с ДАР.

Вече има написан законопроект за единна разследваща работа, съобщи водачът на ДСБ Атанас Атанасов пред “24 часа ”. Като образец за единна работа той уточни немската Разузнавателна служба на ФРГ.

Реално този план е подготвен от 2014 година Тогава “Реформаторският блок ” бе съдружен сътрудник на ГЕРБ и Атанас Атанасов внесе закон, съгласно който военното разузнаване се слива с ДАР. Този законопроект обаче по този начин и не излезе от комисиите и не стигна до пленарната зала.

През 2015 година сливането на двете разследващи служби също е било обсъждано на съвещание на Съвета по сигурност към Министерския съвет. Шефовете на двете служби били съгласни със сливането, само че то било спряно от тогавашния министър-председател Бойко Борисов, съгласно който не било време за внезапни промени и стрес в службите в миг на комплицирана интернационална конюнктура - година по-рано Русия анексира Крим и стартира войната в Донбас.

За основа на новата работа да се употребява в огромната си част структурата на военното разузнаване, възнамеряват в този момент ръководещите, макар че официално военните разузнавачи ще бъдат влети в ДАР.

И сега обаче в ГЕРБ са скептични за желаното сливане на двете разузнавания. Причината е, че 70% от активността на Служба “Военно разузнаване ” е така наречен войсково разузнаване. Това е активност, която е жизненоважна за военните елементи, тя обезпечава и справедлива информация на началника на защитата. Като образец какъв брой е значимо войсковото разузнаване, се показва опитът от Близкия изток, където огромна част от работещите за България сътрудници са набрани точно от войсковите разузнавачи, до момента в който страната ни имаше военни контингенти там.

Пак съгласно депутати от ГЕРБ отхвърлянето на отчетите на шефовете на ДАНС и ДАР в петък не било “червен картон ”, а просто предизвестие, което да ги държи в напрежение.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов до неотдавна пък не искаше ръководещата сглобка да се концентрира в промяна на шефове на служби. Вместо това държавното управление към този момент подмени зам.-председателите на ДАНС и ДАР, за които не е нужно президентът да дава утвърждението си.

Тончев и Гечев се провалиха с войната в Украйна, по-късно подеха офанзива против “Промяната ”

Пламен Тончев в ДАНС и Антоан Гечев в ДАР бяха назначени за ръководители на двете служби през лятото на 2021 година от президента Румен Радев по предложение на назначения от него длъжностен министър председател Стефан Янев. В тази рокада на шефовете на служби основна роля изигра и тогавашният вътрешен министър, а в този момент народен представител от Политическа партия Бойко Рашков.

Пламен Тончев е артилерист по обучение, само че с кариера в ДАНС. Антоан Гечев пък е бил зам.-шеф на военното разузнаване, преди да премине през 2019 година на работа като боен аташе.

След идването на власт на държавното управление на Кирил Петков в края на 2021 година обаче връзките сред “Промяната ” и службите се изостриха.

Пламен Тончев и Антоан Гечев са представяли при започване на 2022 година информация в държавното управление, че няма риск Русия да нападне Украйна. Те повтаряха успокояващите си разбори и пред Народното събрание към този момент през март, откакто войната бе почнала. В резултат Кирил Петков като министър председател искаше от ДАНС и ДАР само оперативна информация, а за разбори разчиташе на военното разузнаване. Военните са единствените със относително прецизен разбор преди войната, те разполагат и с агентура в страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

През юни 2022 година пък ДАНС лиши достъпа до класифицирана информация на Весела Чернева, която бе външнополитически консултант на Петков. Самата Чернева обаче отхвърля да й е бил отнеман позволява.

ДАНС бе забъркана и в скандал с изгонването на 70-те съветски дипломати през лятото на 2022 година, като тогава организацията отхвърляше да е давала отчет на Петков.

През май 2023 година Тончев и Гечев пък започнаха открита офанзива против Кирил Петков. И оповестиха пред депутатите, че негов консултант е разследван за нарушение на националната сигурност и ползи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР